6 Nisan 2018
Türkiye’deki Biyolojik Çeşitlilik

Doğada yaşayan her canlıya saygı duymak insan olmanın bir gereği. Ancak doğanın kendi içindeki o mükemmel dengesinin ve döngüsünün farkında olan insan doğaya saygı duyuyor.  Öğrencilerimizin doğaya saygı duymaları, doğaya dair pek çok şeyi merak etmeleri ve sorgulamaları amacıyla  “Türkiye’deki Biyolojik Çeşitlilik” konulu konferans ve Kemalpaşa Nazarköy’e “Doğa Eğitimi Gezisi düzenlendi.

9. sınıf öğrencilerimize yönelik olarak planladığımız etkinlikte sunum ve gezi rehberliğinde Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümünde görevli Uzman Yusuf Durmuş’un desteğini aldık.  6 Nisan Cuma günü düzenlenen  konferansta öğrencilerimiz, ülkemizin biyolojik çeşitliliği hakkında bilgi sahibi olmanın yanı sıra güncel bilimsel gelişmelerden de haberdar oldular. Sunum sonunda Okul Müdürü Tülay Yazgan, Durmuş’a plaket takdiminde bulundu.

Konferans sonrasında Durmuş’un kendi olanaklarıyla doğadan topladığı ve biyolojik çeşitliliğimizin küçük bir yansıması olan “50 Milyon Yıllık Sergi” adı altında farklı türden hayvanların, bitkilerin ve taş fosillerinin yer aldığı bir sergi açıldı. Öğrencilerimiz sergide yer alan milyonlarca yıl öncesinden gelen canlı türlerini mikroskoplarla inceleme şansını yakaladı.

7 Nisan Cumartesi günü gerçekleşen  geziye Fen Bilimleri Zümre Başkanı Tülin Hilmioğlu, Biyoloji Öğretmenlerimiz Sibel Hıdır ve Selma Candemir  eşlik etti.  Öğrencilerimiz, Yusuf Durmuş’un rehberliğinde Kemalpaşa Nazarköy’de gerçekleşen doğa gezisinde çeşitli bitki ve hayvan gruplarını incelediler. Arazi araştırmalarında böcek yakalamak için kullanılan atrap adı verilen malzemeyle farklı türleri yakalayarak inceleyip tekrar doğaya saldılar.

Zehirli mantarlar, ağaç gövdesinde yaşayan canlılar, su salyangozu, böcekler, sinek ve arılar hakkında daha önce bilmedikleri pek çok şey  öğrendiler. Mevsimsel geçişlerde, gece ve gündüz gibi günün farklı zamanlarında da farklı canlıların doğada görünür olduklarını ve en önemlisi de yaşadığımız coğrafyadaki bitki ve hayvan türlerindeki çeşitliliğinin zenginlik göstergesi olduğunun farkına vardılar.