18 Temmuz 2020
Haberler
TÜBİTAK Şampiyonlarımız Milli Eğitim Bakanı ve TÜBİTAK Başkanı ile Buluştu

TÜBİTAK Şampiyonlarımız Milli Eğitim Bakanı ve TÜBİTAK Başkanı ile Buluştu

51. TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışmasında dereceye giren öğrenciler, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile çevrimiçi olarak bir araya geldiler.

17 Temmuz 2020 Cuma günü gerçekleşen görüşmeye okulumuza Tarih branşında Türkiye birinciliği kazandıran MEV Koleji Özel Güzelbahçe Fen Lisesi öğrencilerimiz İrem Karabudak ve Sude Demet Çabuk ile Tarih Öğretmenimiz Hüseyin Yürük katıldı.

Açılışta  “Geleceğe Yönelik Çözüm Üretilmesinde Özgün Fikirlerin Önemi” başlıklı bir sunum yapan TÜBİTAK’ın toplumsal ihtiyaçlara duyarlı çözüm bulma yeteneğine sahip disiplinleri aşan insan kaynağı yetiştirmek yaklaşımında olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mandal, “Yarışmalara katılan tüm öğrencilerimiz, ekosistemde sadece sorun üreten değil, sorun çözen bireyler olmayı tercih ettiler. Ben de varım dediler. Yeni beceriler kazanmak istediler.” dedi.

12 bölgeden 23 bin 228 öğrencinin hazırladığı 15 bin 273 proje başvurusu alındığını kaydeden Prof. Dr. Mandal, ön değerlendirmeyi geçen bin 200 projenin 12 bölge merkezinde yapılan yarışmalara katıldığını ve bölgelerde birincilik ödülü alan 216 projenin final aşamasına geçtiğini, 105 projenin de finalde derece aldığını belirtti. Prof. Dr. Mandal, derece alan projelerdeki öğrenci sayısının da 178 olduğunu söyledi.

Çocuklarımızın geleceği aslında Türkiye’nin geleceği!

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da, bu ülkenin geleceğini tasarlayan bu tür projeleri lise öğrencilerimizin benimsemelerinin, özgür fikirler peşinde koşmalarının çok değerli olduğunu ifade etti. Selçuk, çocuklarımızın geleceğinin aslında Türkiye’nin geleceği olduğunu belirtti.

TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında çok büyük emeğin, gayretin olduğunu, ailelerin, öğrencileri yetiştiren hocaların büyük desteğinin olduğunu belirten Selçuk, “Her bir çocuğumuzu kutluyorum. Öğretmen arkadaşların desteğine müteşekkirim. Ailelere de teşekkür ediyorum” dedi.

Selçuk, uzun bir konuşma yapmaktansa dileyen öğrencilerin projelerini kendi ağızlarından dinlemeyi istediğini söyledi ve böylelikle öğrencilere söz hakkı verdi.

Okulumuz Fen Lisesi öğrencileri İrem Karabudak ve Sude Demet Çabuk’un Tarih Öğretmenleri Hüseyin Yürük danışmanlığında Tarih dalı, Kültürel Miras tematik alanında ortaya koydukları “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Klazomen Tahaffuzhanesi” adlı projelerini temsilen İrem Karabudak konuşmak için söz aldı.

Öncelikle böyle bir imkan yaratıldığı için teşekkür ederek sözlerine başlayan Karabudak, “Takım arkadaşım Sude Demet Çabuk ve Tarih Öğretmenimiz Hüseyin Yürük danışmanlığında Tarih dalında bir proje yaptık. Projemizde salgın hastalıkların tarihçesinden başlayarak özelde Urla Karantina Adası’nda bulunan Kazomen Tahaffuzhanesi’ni inceledik ve böylelikle Tarih dalında birinci olduk. Urla’da bahsettiğim adada bulunan Klazomen Tahaffuzhanesi, Osmanlı döneminde salgın hastalıklarla mücadele etme konusunda çok önemli bir görevi yerine getirdi.” dedi.

Proje hazırlıklarını dünyada COVİD-19 yokken tamamladıklarını ve ülkemizde daha hiç virüs tanısı konmamışken projelerini teslim ettiklerini belirten öğrencimiz sözlerine şöyle devam etti.

“Bu projeyle fark ettik ki İzmir’de yaşayan birçok gencin buranın varlığından haberi yok. Çünkü şu an orası halka açık bir bölge değil. Buranın müze haline getirilmesini ve sağlık turizmine açılmasını istiyoruz. Klazomen Tahaffuzhanesi dünyadaki üç ada karantinasından biri. Örneğin, Amerika’da New York yakınlarında bulunan Ellis Adası da karantina adası ve müze halinde. Böylelikle ülkelerine çok büyük ekonomik girdi sağlıyor. Biz de Klazomen Tahaffuzhane’sinin müze haline getirilip ülkemize ekonomik anlamda fayda sağlamasını ve toplumsal farkındalığmızın da artmasını istiyoruz.”

Okul gezilerimiz sayesinde öğrendiğimiz kültürel mirasımız müze haline getirilsin

Son olarak Bakan’dan çevre okulların da bu bölgeye geziler düzenleyerek daha çok öğrencinin ve gencin bu tarihi ve kültürel mirastan haberdar olmasını isteyen öğrencimiz, “Sayın Bakanım,  Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğini alarak bu bölgenin müze haline getirilmesi bizim en büyük temennimizdir. Biliyoruz ki burası evrensel düzeyde öneme sahip kültürel mirastır. Bizim üstümüze düşen tek vazife de oraya sahip çıkıp ona gereken değerini vermektir. Bu bağlamda sizlerin desteğini bekliyoruz. Teşekkür ederim.” diyerek sözlerini tamamladı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’tan TÜBİTAK şampiyonlarımıza övgü dolu sözler

Öğrencimize proje aktarımı için teşekkür eden Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk,  “Çok güzel ve ilginç bir konu seçmişsiniz. Dünyanın içinde bulunduğu bu salgın döneminde böyle bir konuyla alakadar olmanın ayrı bir önemi var. Bu öneriniz konusunda yani buranın müze haline gelmesi konusunda bakanlığa, ilgili kuruluşlara ileteceğiz.  Okulların burayı tanıması ve gezi düzenlenmesi konusu da üzerinde çalışmamız gereken bir konu. Neler yapabileceğimize dikkatle bakacağız. Size, ailenize, öğretmenlerinize ve okulunuza teşekkür ediyorum.” dedi.

 

 



Etiketler