17 Ağustos 2021
Ters-Yüz Sınıf Modeli Semineri

“MEV Koleji Ağustos Dönemi Mesleki Çalışma Programı” kapsamında tüm öğretmenlerimiz, sunumunu Anadolu ve Fen Lisesi Müdürümüz Tülay Yazgan’ın yaptığı “Ters – Yüz Sınıf Modeli” konulu seminere katıldı. 17 Ağustos 2021 tarihinde okulumuz konferans salonunda gerçekleşen seminerde geleneksel öğretmen merkezli dersler yerine, ders içeriğinin öğrenciye sınıfa gelmeden önce çevrim içi olarak sunulmasıyla başlayan eğitsel bir strateji “Ters – Yüz Sınıf Modeli” hakkında bilgi verildi.

Yazgan, “Öğrencinin ilgisini ve dikkatini çekecek şekilde önceden oluşturulan ders konularının öğrencilere dijital ortamda sunulduğu  bu modelde öğrenciler, kendi öğrenme hızlarında ve tarzlarında konuları öğrenebiliyor ve önemli konuları anlamadan atlama olasılıkları büyük oranda düşüyor. Konuları kendi kendine öğrenen öğrenciler, sınıf ortamında ise daha fazla pratik yapma imkanı buluyor. Eğitmenler ise sınıf ortamında yürütülen bireysel veya grup aktiviteleri esnasında, öğrencilerin öğrenme tarzlarını göz önünde bulundurarak, kişiselleştirilmiş bir yönlendirme sunuyor.  Bu model, bireyselleştirilmiş öğrenme fırsatları yaratmasının yanı sıra öğrenci ve eğitici iletişiminin de güçlenmesini sağlıyor.” dedi.

Ters yüz sınıf modelinin  son kullanıcı olan eğiticiler tarafından geliştirilmiş ve uygulanıyor olmasının  yani çok büyük müfredat değişiklikleri gerektirmeden, sadece öğretmenin gönüllülüğü ile ve sadece dönemlik bir derste bile uygulanabileceğinin örneklerle anlatıldığı seminerde modelin dört bileşeni olan esnek ortam,  profesyonel eğitimci ve öğrenme kültürü öğelerinden söz edildi. Bu modelde kullanılabilecek uygulamalar ile öğrenci deneyimlerine ilişkin veriler sunuldu.

Seminerin sonunda  içeriğin kısa sürede ve etkin bir şekilde bir topluluğa sunulmasını amaç edinen her biri 20 saniyelik 20 görselin toplam 6 dakika 40 saniye sürecek şekilde hazırlanmasından oluşan bir sunuş tarzı olan Pecha Kucha tekniği ile ilgili bilgi veren Yazgan, seminere katılan tüm öğretmenlerimizden bu tekniği kullanarak “Pandemi Sürecinde Öğretmen Olmak” konulu bir sunuş hazırlamalarını istedi.

18 Ağustos 2021 tarihinde verilecek “Ters – Yüz Sınıf Modelinde Bir Uygulama – Pecha-Kucha Tekniği” seminerinde süre kısıtlılığı nedeniyle kura yöntemi ile belirlenecek öğretmenlerimiz bu teknikle hazırladıkları sunumlarını öğretmen arkadaşları ile paylaşacak.