Okulumuz Rehberlik Zümresi tarafından motivasyon seminerleri kapsamında planlanan “Sınav Kaygısı ile Nasıl Baş Ederiz?” konulu çevrim içi seminerde öğrencilerimiz, 26 Şubat Cuma günü Psikolog Nuray Karataş’ı ekranlarına konuk ettiler.
8 ve 12. sınıf öğrencilerimizin duygu ve düşüncelerine tercüman olan Karataş’ın cümleleri, kendilerine sormaları ve yansız yanıtlamaları gereken birçok soruyu da öğrencilerimizin gündemine taşıdı.
Hedefi belli olanın yolu açık olur
Seminerde, hedef belirlemenin önemine değinildi. Ne için yola çıkıldıysa o hedefin de bize yaklaşacağına dair örnekler verildi. Hedefi fiziksel olarak ifade etmenin ve düş kurmanın motivasyonu yükselteceği belirtildi.
Sözcüklerinizi avlayın
“Beynimiz ağzımızdan çıkan her sözcüğün duygu boyutunu eliyor. Söylediğimiz her cümleyi amaç olarak anlıyor, bedenimiz de bütün enerjisiyle bu emri yerine getirmek için uğraşıyor. Sadece başkalarıyla değil kendimizle de konuşurken ağzımızdan çıkan cümlelere dikkat edelim. ” diyen Karataş, öğrencilerimizin “Ben kendimle nasıl konuşuyorum? Başarısızlık mı istiyorum?” sorularını samimiyetle yanıtlamalarını istedi.
Hedef neyse ve hangi kaynaklarda bulunuyorsa orada aranması gerektiği vurgusu yapıldı. Karataş, “Tersini yapmak bataklığa girip çiçek aramak gibi bir şey olur. İç karartıcı şeyler düşünüp aydınlık bir gelecek planlayamayız. Sözcüklerinizi avlayın. Kendinize söylediğiniz en karanlık cümleleri bulun ve bu cümleleri nasıl düzeltebilir diye düşünün. Örneğin, ‘Başarısız olmaktan korkuyorum.” yerine ‘Ben sınavı kazanmak için çalışıyorum.’ cümlesini seçin.” dedi.
Kaygının dozu önemli
Bir miktar kaygının işin ciddiye alındığının göstergesi olduğu belirtildi. “Motive edici kaygı iyidir. Ancak kaygının dozu yükseldikçe amaca ulaşmak güçleşir.” diyen Karataş, bir şeyden kaçmak ile bir şeye varmak için harekete geçme motivasyonunun farklı olduğunu anlattı.
Bağlanma sürecinden farklılaşma sürecine ilk adımlar
Karataş, “Bakım veren ebeveynlerinizle bebeklikten itibaren sürdürdüğünüz bağlanma sürecini tamamlayarak farklılaşma sürecine adım atıyorsunuz. Yaşam amacınızı ve ihtiyaçlarınızı idrak etme sürecindesiniz. Arkadaşlarınızdan ve ailenizden farklı olan yönlerinizi keşfediyorsunuz. Bunlar tek başına atacağınız ilk gerçek adımlarınız. İhtiyaçlarınızı fark etmek ve ayrışmak bu benim yolculuğum ve kendim için yaparsam daha iyi olur. Bunu idrak ederseniz yaşam boyu size eşlik edecek önemli bir kazanım elde edersiniz.” dedi.
Beden, Başarı, Gelecek ve İlişkiler Ekseni
Yaşamı başarı, gelecek, beden ve ihtiyaç ayakları olan masaya benzeten Karataş, “Yaşamımızda bu dört alandan bir ya da birkaçını ihmal edersek ayakları eksik olan masa gibi hayatımız da sendeler. Kişinin psikolojik sağlığı bu dört alana eşit enerji vermesine bağlıdır. Sınav dönemde başarı ve gelecek boyutundaki alana daha çok enerji vermeniz doğal ancak ilişkiler ve beden alanını da tamamen ihmal etmeyin.” önerisinde bulundu.
Kaygıyı kontrol etmede ve azaltmada önemli katkısı olan nefes egzersizi çalışmalarından birkaç örnek çalışmanın da yapıldığı seminerde Karataş, bir ay sonra öğrencilerimizle tekrar buluşma ve seminerde öğrendiklerini hayatlarında uygulayan öğrencilerle deneyimleri üzerine sohbet sözü verdi.