22 Aralık 2017
Oyuncaktan Hayata Böyle Bağ Kurulur

19-20-21 Aralık 2017 tarihlerinde Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi’ndeki oyuncaklar, arkadaşlığın, paylaşmanın, yardımlaşmanın ve el emeğinin ne kadar değerli olduğunu bilen  2. sınıf öğrencilerimizi konuk etti. Konu “Oyun ve Oyuncak Müzesi Gezisi” gibi görünse bile içinde yaşama dair pek çok önemli  değeri barındıran önemli bir etkinliğe imza attı öğrencilerimiz.

Sınıf öğretmenleri ve Gezi Rehberi Zeynep Vardar’ın eşliğinde çıktıkları gezi öncesinde öğrencilerimiz, sınıflarında atık rulo malzemelerden yaratıcılıklarını kullanarak oyun malzemesi ürettiler. Çocuklarımız el emekleri ile oyuncaklarını yaparken hem çok eğlendiler hem de oyuncağın mağazadan satın alınmadan da üretilebileceğini gösterdiler. Hazırladıkları bu malzemeleri yeni yıl öncesi kimlere hediye edebileceklerini bile düşündüler.  Gezi sırasında  oyunun ve oyuncağın hayatımızdaki rolü ve önemi üzerinde duruldu. Müzelerin kuruluş felsefesinin altında yatan koleksiyon kavramı tanıtıldı.  Oyunun ve oyuncağın bir çocuğun gelişiminde ne kadar önemli bir rol üstlendiği anlatıldı.

Soru yanıt yöntemi ile konu ile ilgili fikirlerini belirten öğrencilerimiz, anne babalarının ve aile büyüklerinin hangi tip oyuncakları kullandıkları ve hangi oyunları oynadıkları hakkında sohbet ettiler.  Oyuncağın hayal gücünü zenginleştirdiğini, öğretici olduğunu, ekip çalışmasını özendirdiğini belirterek bazen üzüldüklerinde oyuncağın kendilerini teselli eden bir arkadaş olduğundan söz ettiler.

Oyuncak Müzesindeki gölge oyunu karakterlerinin yer aldığı köşeye de özel bir zaman ayrıldı. Kültürümüzün önemli bir parçası olan Karagöz ve Hacivat ile ilgili bilgi verildi. Birbirine zıt iki karakterin nasıl sıkı dost olabileceğini öğrendiler. Tahtadan yapılan bir Pinokyo kuklasından yola çıkarak doğruluk ve dürüstlük üzerine sohbetlerini sürdüren öğrenciler, bir zamanlar kendileri gibi çocuk olan anneanne, babaanne ve dedeleri ile yaşıt  birbirinden farklı oyuncaklara bakakaldılar.

Geziyi suya sabuna dokunmadan camların arkasındaki oyuncakların malzemesi ve hangi yıllarda üretildiği ile ilgili  kuru bilgilerle yetinerek gezen diğer ziyaretçiler de bir gezinin nasıl bu kadar dolu dolu gerçekleştirildiğine, öğrenci ve öğretmenlerimizin nasıl bu kadar hazırlıklı bir gezi yaptıklarına bakakaldılar.

Anlayacağınız MEV farkını cansız zannettiğiniz oyuncaklar bile hissetti.