7 Kasım 2023
Organ Bağışı Haftasında Psikoloji Kulübü Öğrencileri Farkındalık Projesine İmza Attı

3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası’nda psikoloji kulübü öğrencilerimiz bir farkındalık projesine imza attı. Fen Lisesi Koordinatör Psikolojik Danışman Nazan Eryürek ve Anadolu Lisesi Psikolojik Danışmanı Nesli Erdoğan’ın danışmanlığı ile yürütülen organ bağışı çalışmalarında Anadolu ve Fen Lisesi psikoloji kulübü öğrencileri aktif görev aldı. Organ bağışını desteklemek konusunda kendi hazırladıkları afiş çalışmalarını stantta sergileyen öğrenciler, standı ziyarete gelen öğretmenlerine “e-nabız” uygulamasından nasıl organ bağışında bulunabilecekleri konusunda bilgi verdiler.  Organ Bağışı konusunda toplumdaki yanlış algılar ile ilgi de bilgi verilen stantta öğrenciler hazırladıkları ve öğretmenlerine uyguladıkları kısa sorulu bir anket ile farkındalık yaratmaya çalıştılar. Stantta organ bağışında bulunan öğretmenlere teşekkür belgesi verildi.

Farkındalık çalışması kapsamında 11. sınıf öğrencilerimiz “Organ Bağışı” konulu bir sunuma katıldılar.  İzmir Tınaztepe Üniversitesi aracılığı ile gerçekleşen seminer İZTÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Organ Nakli Hemşiresi Dr. İlknur Çalışkan’ın konuşmacı olduğu konferansta organ nakli, tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organların yerine, canlı veya ölüden alınan yeni, sağlam organın konularak hastanın tedavi edilmesi olarak tanımlandı.

Böbrek, karaciğer, kalp, pankreas, akciğer ve ince bağırsak gibi organların  kornea, kalp kapağı, kemik, kas, deri, tendon, kıkırdak, kemik iliği gibi dokuların naklinin yapılabildiği  anlatıldı. Naklin hastanın daha uzun ve kaliteli bir yaşam sürmesine, kişinin üretkenliğine geri dönmesine olanak yaratarak sağlık harcamalarını azalmasına dolayısıyla ülke ekonomisine de olumlu katkılar sağladığından  söz edildi. Organ bağışının ise kişinin hayattayken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi olarak tanımladığı ve 2238 sayılı yasaya göre 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkesin organlarının tamamını ya da bir bölümünü bağışlayabileceği anlatıldı.