14 Ocak 2020
Öfke, Uygun İfade Edildiğinde Sağlıklı ve Doğal Bir Duygudur

Okulumuz Rehberlik Zümresi tarafından planlanan veli seminerleri kapsamında İlkokul Rehberlik Öğretmenimiz, Psikolog Müride Gelici tarafından ilkokul ve ortaokul velilerimize “Öfke ve Öfke Kontrolü” konulu bir seminer verildi.

Velilerimizin gönüllü katılımıyla öfke duygusunu anlamaya yönelik balon oyunuyla başlayan sunumda öfkenin temel duygulardan biri olarak kabul edildiğini ve belli bir düzeyde normal kabul edildiğini belirten Gelici, hangi durumlarda öfkelendiğimiz ve bu duygu durumunda nasıl tepkiler verdiğimizden söz etti. Öfke ile saldırganlığın aynı şey olmadığını, öfkenin uygun ifade edildiğinde tıpkı sevinmek ve üzülmek gibi sağlıklı ve doğal bir duygu olduğu, saldırganlığın ise davranış olduğunun altını çizdi.

Öfkemizi kontrol edemediğimizde bu durumun üzerimizde yarattığı fizyolojik, zihinsel ve davranışsal tepkilere de yer verdiği sunumunda Gelici, “Öfkemizi uygun ifade edememek baş ağrısına, mide rahatsızlıklarına, solunum, cilt, dolaşım ve duygusal problemlere neden olabilir. Öfkelendiğinizde derin nefes alabilir, ortamdan uzaklaşabilir, müzik dinleyebilir, spor yapabilir ya da mizahı kullanabilirsiniz. Ancak bunların  hiçbirisi uzun süreli bir çözüm olamaz. Sizde bu duyguyu oluşturan nedenleri ortaya koyun ve bu nedenleri yapıcı ve açık bir iletişimle ortadan kaldırmaya çalışın. Öfke, uygun ifade edildiğinde son derece sağlıklı ve doğal bir duygudur. Ancak kontrolden çıkıp da yıkıcı hale dönüşürse iş, okul ve ailenizle iletişimde yani genel yaşam kalitesinde sorunlara yol açar.” dedi.

Okulda öğrencilerle de öfke kontrolü çalışması yaptıklarını ve öfkelendiğimizde nasıl hissedeceğimizi, vücudumuzda ne gibi değişikliklerin olduğunu somuta indirgeyerek nasıl anlattıkları konusunda bilgi veren Gelici,  “Öfke duygusunu yaşamadan önce öfkelendiğimizde birbirimize nasıl davranacağımız konusunu çocuklarımızla ya da eşimizle paylaşmalıyız. Bizde öfkeye yol açan olayla ilişkili konuşmayı birkaç gün sonraya ötelemek ya da öfkelendiğimizde hitap şekillerimize önceden karar vermek etkili olacaktır. Oldukça güçlü olan bu duyguyu yaşadığımızda bu tür önlemler almak için geç olabilir. Çocuğumuzu ya da eşimizi çözümün bir parçası yapabilirsek bu duyguyla ilişkilerimizi daha fazla yıpratmadan baş edebiliriz.” dedi.

Velilerimizin sordukları soruları içtenlikle yanıtlayan Rehberlik Öğretmenimiz Müride Gelici’ye teşekkür belgesi Rehberlik  Zümre Öğretmenleri Azize Yıldızhan ve Zeynep Yersel tarafından verildi.