14 Ekim 2020
Kimsenin İnanamayacağı Kadar Büyük Hayalleriniz ve Hedefleriniz Olsun

İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi ile okulumuzun imzaladığı Bilimsel İşbirliği Protokolü kapsamında İYTE Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, okulumuzun konuğu oldu. Yüz yüze eğitim alan 12. sınıf öğrencilerimizle konferans salonunda, çevrim içi olarak eğitime devam eden öğrencilerimizle de ekranlarda 14 Ekim Çarşamba günü buluşan konferansı velilerimiz de çevrim içi olarak izledi.

Baran, öğrencilerimize umut ve motivasyon aşılayan “Geleceği Bilim ile İnşa Etmek” başlıklı sunumuna, iki temel yaşam motivasyonu olan geleceğe iz bırakma ve hep daha fazlasını isteme motivasyonlarından örnekler vererek başladı. Bıraktığı eserlerle ölümsüzlüğü yakalama isteği ile hep daha fazlasını isteme dürtüsünün iyi yönetilebilirse gelişime önemli etkileri olduğundan söz etti. Toplumların eğitim, sağlık, teknolojik ve daha bir çok alanda gelişimine bilim insanlarının neden ve niçin sorularını fazlaca soran insanlar olarak önemli katkılarda bulunduğuna değindi.

“İnsanların yerini robotların aldığı inanılmaz hızla değişen bir dünyaya doğru ilerliyoruz. Siz gençler bu dönüşümün en keskin virajına denk geldiniz. Bu virajı hasar almadan dönebilmek için bilgi devrimine ayak uydurmanız gerekiyor. Artık ülkelerin hacminin bir önemi kalmadı. Ne kadar çok olduğumuz değil, ne kadar çok bilgi ürettiğimiz önemli. Dünyanın değişen kodlarını çok iyi okumamız ve o kodlara etki etmemiz gerekiyor. Bir ülkenin insan üreten fabrikalarıdır üniversiteler. İnsan unsunun sayıca çokluğundan ziyade, donanımlı, eğitimli ve üreten insanların varlığı önemlidir. Bir ülkenin en önemli kaynağı ve serveti gençleridir. Gençliği yetiştiren üniversiteler bu nedenle çok önemlidir.” diyen Baran, eğitimin, bilimin ve aklın gölgesinde yaşamanın önemine vurgu yaptı.

Geleceğin aydınlığının gençlerin hayalleri ve hedeflerinin büyüklüğü ile doğru orantılı olduğunu söyleyen Baran, “Öyle hayalleriniz ve hedefleriniz olsun ki hiç kimse size inanmasın. Sizin hayalleriniz ölçüsünde içinde yaşadığınız toplum, ülkeniz ve dünya gelişecektir. Bu hedeflere ulaşmak için çok çalışmayı hayatınızın bir parçası haline getirin.” dedi.

Sunumun son bölümünde giderek yükselen başarı grafiği ile İzmir’in ve ülkemizin saygın üniversiteleri arasına giren İYTE’nin akademik başarıları ve sosyal yaşamı ile ilgili öğrencilerimize bilgi veren Baran, “Bilim, Teknoloji ve Tasarım üçgeninde yolumuza devam ediyoruz. Henüz 28 yıllık bir üniversite olmamıza rağmen ülkemizin tek teknoloji enstitüsü olma unvanına sahip bir üniversite olarak amacımız, dünya vatandaşları yetiştirerek  iş bulmayı değil, iş kurmayı hedefleyen, ülkesi ve tüm insanlık için değer üretebilen gençler yetiştirmektir.” dedi.

Sunumun sonunda öğrencilerimizden gelen soruları da yanıtlayan Prof. Dr. Yusuf Baran’a teşekkür eden Okul Müdürümüz Tülay Yazgan, bilim insanıyla öğrencilerini buluşturmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek plaket takdiminde bulundu.