Anadolu ve Fen lisesi 11 ve 12. sınıf öğrencilerimizle, konuk okulumuz Cengiz Topel Anadolu Lisesi son sınıf öğrencileri Yakın Doğu Üniversitesi sponsorluğunda “Farkındalığın Fark Edilişi” başlıklı sunum öncesinde pek çok ilke imza atan dünya vatandaşı yetiştirme vizyonu ile yola çıkan üniversite ile ilgili bilgilendirme sunumunu ve kurumun öne çıkan yönlerinin vurgulandığı tanıtım filmini izlediler.
Tiyatro ve sinema oyuncusu Hakan Bilgin’in bütün ön yargılara savaş açan sunumu, öğrenciler tarafından derin bir sessizlik ve ilgi ile izlendi. Bilgin’in samimi anlatımıyla iki saat süren keşke daha uzun sürseydi hissiyatıyla sona eren sunum sonunda öğrencilerimizin Bilgin’e yönlendirdiği bütün sorular “Hakan Abi” seslenişiyle başlıyordu.
Dünyada yaşayan her insanın “biricik” olduğu ve kimsenin birbirine tam anlamıyla ne fiziksel ne de duygusal olarak benzemediğini vurgulayan sanatçı, gençlerin özellikle ergenlik döneminde beğenmediği fiziksel özelliklerin gün gelip kendilerini diğerlerinden ayıran ve bir adım öne çıkmasını sağlayan özellikler olabileceğini kendi sanat yaşamından örnekler vererek anlattı.
Sunumun neredeyse her cümlesi insanın yaşamında düstur alması gereken cümleler içeriyordu. Bu cümlelerden akılda kalanları şöyle sıralayabiliriz:
“Hayatta önünüze çıkan her türlü güçlük sizi güçlendirir. Yeter ki siz bu güçlükleri başarısızlığınız için sebepler sepetine koymayın. Size sağlanan her türlü kolaylık da sizin gerçek potansiyelinizi ortaya koymanızı engeller ya da geciktirir.”
“Hedeften çok, sürece odaklanın. Büyük hazzı hedefinize ulaştığınızda değil, o hedefe yürürken aşacağınız güçlüklerde arayın. Çünkü sizi siz yapan ve diğerlerinden ayıran ne yaptığınız değil, nasıl yaptığınızdır.”
“Önyargılı olmayın. İnsanları düşünceleri, kıyafeti ve geldiği toplumsal sınıflara göre ayırmayın. Bu kadar çok rengin ve kültürün olduğu bir toplumda önyargılı olmak parçalanmayı kabul etmektir.”
“Dünya vatandaşı olmak istiyorsanız önce ön yargılarınızdan arının. Bu dünya bir Hintli, bir Japon’un olduğu kadar sizin de dünyanız.”
“Sizin gibi düşünmeyen insanlara sizin gibi düşünenlerden daha çok kulak verin. Çünkü onların olaylara bakışı ve durduğu yer aynı olmadığı için sizi geliştirir. Düşüncenizi değiştirmeniz gerekmiyor. Ancak diğerlerinin gözünden bakmayı da bilirseniz empati yeteneğiniz gelişir. Hayatı algılayışınız farklılaşır.”
“Kurduğunuz cümleler aldığınız eğitimle paralellik göstersin. Okulda size verilen bilimsel eğitimin farkını konuşturun. Anne babalarınızdan ve hatta öğretmenlerinizden bile iyi bir eğitim alıyorsunuz. Size verilen emeğin hakkını sözlerinizle ve eylemlerinizle gösterin.”
“Kaderiniz, hayatınızdır. Hayatınızı sevin!”
Bütün kişisel gelişimcilerin birebir bu cümlelerle olmasa da bu anlama gelen cümlelerini işitmişliğiniz vardır. Ancak, cümlelerin tamamı sanatçının değerli anne ve babasının, öğretmenlerinin, sanatçı dostlarının da görünmez kahramanlar olarak sahnede olması ve yaşam tecrübeleri olarak paylaşılmasıyla ete kemiğe büründü. Öğrencilerimizin beyinlerine kazındı.
Öğrencilerimizin soru yağmuruna tuttuğu Bilgin, bütün samimiyetiyle soruları yanıtladı. Sunum sonrası katılımcıların alkışlarıyla hareketli öz çekim gerçekleştirildi. Ve ebette bu sohbetin sıcaklığı sürsün isteyenler Bilgin’i bir süre daha yalnız bırakmadılar.
Ömürlük tavsiyeleri için Okul Müdürlerimiz Tülay Yazgan ve Murat Zorluer tarafından plaket ve çiçek takdiminde bulunuldu.