Eğitimin her alanında olduğu gibi İngilizce öğretiminde de çocuğuna verdiği motivasyon desteğiyle çok önemli yeri olan MEV Koleji velilerine “Evde Yabancı Dil Edinimini Destekleyecek Aktiviteler” konulu seminer verildi.
Okulumuz İngilizce Zümresi tarafından planlanan 9 Şubat Cumartesi günü gerçekleşen seminerde İngilizce öğretmeni, öğretmen eğitmeni ve eğitim danışmanı sıfatlarını bir arada barındıran Özge Karaoğlu Ergen velilerimizle buluştu.
Veli katılımının yoğun olduğu ve oldukça verimli geçen seminerde anne babaların İngilizce öğreniminde çocuklarına hangi yöntemleri kullanarak ve nasıl bir tutum geliştirerek yardımcı olabileceklerine ilişkin çok önemli ipuçları verildi.
Çocuklarımızın yabancı dil öğrenimlerinde tıpkı ana dillerini öğrenirken geçirdikleri sürecin bir benzerini yaşadıkları anlatıldı. Doğar doğmaz ana dilini konuşan bir çocuğu görmek ne denli anormalse, yabancı dil öğreniminde de çocukların sessizlik süreci adı verilen biriktirme süreçlerinin olduğu ve bu dönemin de her çocuğa göre farklılıklar gösterebileceğinin altı çizildi.
Dil öğreniminde çocuklarımızın sırasıyla sessizlik dönemi, taklit, anlama, konuşmaya başlama ve hata yapma dönemlerini geçireceklerini bu sürecin de ana dil öğreniminde de aynen gerçekleştiğini belirten Özge Karaoğlu Ergen, “Çocuklarımız ana dillerini öğrenirken bizleri taklit ediyorlar. Sonraki dönemde söylediklerimizi anlıyorlar ancak konuşamıyorlar. Her çocukta farklılık gösterse de çocuklarımız ortalama iki yaşından sonra kelimeler ve kısa cümlelerle konuşmaya başlıyorlar. Konuşurken bize sevimli gelen çok hata yapıyorlar. Biz de kelimenin “yanlış söyledin öyle değil, böyle” diyerek değil, doğrusunu bıkmadan farklı vesilelerle tekrar ederek öğretiyoruz. Zamanla hataları aza iniyor. Ana dillerini yaşadıkları her an, iletişim kurdukları herkesin katkısıyla, maruz kalarak daha hızlı öğreniyorlar. Yabancı dil öğretiminde de okulda belirli ders saatleri içinde bu eğitimi alıyorlar. Hayatlarının her evresinde İngilizce yok. Bu nedenle bu süre daha da uzuyor. Anne baba olarak katkınız da bu maruz kalma oranını yükselterek olabilir. Bu konuda sizlere önemli görevler düşüyor. Çocuğumuzun mümkün olan en kısa sürede İngilizce konuşması ve anlaması, kişiden kişiye değişen dil yeteneğiyle bağlantılı olduğu kadar maruz kalma süresi ile doğru orantılıdır. Çocuğunuzun okulda verilen bilgilerin tekrar etmesini sağlayarak, onları bu konuda yüreklendirerek, her seviyeye özel farklı eğlenceli etkinlikler yaparak çocuğunuzun İngilizce öğretimine anlamlı bir katkıda bulunabilirsiniz. İşte bu seminerde bu genel ve önemli bilgilerden sonra sizlere yol gösterebilecek farklı etkinlik önerilerim olacak.” dedi.
Okulumuzda belirli seviyelerde uygulanmaya başlanan, 6 binden fazla çevirim içi kitap içeriğinden oluşan Myon okuma programının, çocuğumuza ve evde çocuğunun dil eğitimine katkıda bulunmak isteyen anne babalar için hazine değerinde olduğunu belirtildi. Karaoğlu Ergen, ifadesiz ve düz bir şekilde kitap okumaktan bahsetmediğini, etkili, kelimelerin ve cümlelerin hakkını vererek canlandırarak, yüzümüze ve sesimize kelimenin gerektirdiği ifadeyi ekleyerek ve kelimelerle görselleri eşleştirerek yapılan okumanın çok etkili olduğunu, İngilizce konusunda kendisine güvenmeyen anne babaların sesli okuma moduyla olanak veren bu programı mutlaka kullanmaları gerektiğini vurguladı.
Bilim adamlarının altmıştan fazla öğrenme sitiline işaret ettikleri belirtildi. Bunlar görsel, işitsel, kinestetik ve bu üç öğrenme sitilinin de farklı oranlarda bir arada bulunduğu karma öğrenme sitili olarak tanımlanıyor. Sınıfta bu öğrenme ortamları dizayn edilirken öğrenme tarzlarının tamamına yönelik farklı etkinlikler uygulanıyor. Anne babaların çocuğun hangi öğrenme tarzına sahip olduğunu bilmelerinin önerilen aktiviteleri de daha etkili ve yerinde kullanmalarına olanak verileceği belirtildi.
Farklı yaş gruplarına uygun etkinliklerin yer aldığı web sitesi paylaşımları yapıldı. Bu sitelerdeki örneklerin dışında da evde birlikte eğlenerek uygulanabilecek aktiveler velilerimizin de katılımıyla uygulamalı olarak gösterildi.
Seminerin sonunda Okul Koordinatör Müdürü Murat Zorluer ve İngilizce Zümre Başkanı Özlem Gönen Özge Karaoğlu Ergen’e teşekkür belgesi takdim ettiler. Cambridge University Press Bölge Satış Müdürü Sinan Acar’a katkılarından dolayı teşekkür ettiler.
Seminerde anne babalara verilen tavsiyelerden öne çıkan bazıları şöyleydi:
Evde anne baba olarak öğretmen rolüne soyunmayın. Çocuğunuzun telaffuzda ya da yazarken hata yapması çok normaldir. Hataların düzeltilme yeri okuldur. Hataların üzerinde durmayın. Çocuğunuzda asla eyvah test ediliyorum hissini yaratmayın.
Okula ve öğretmene karşı olumsuz bir tutum geliştirmeyin. Pürüzler varsa evde çok dillendirmeden öğretmeninizle çözmeye çalışın. Eleştirilerinizin olması çok doğal. Ancak çocuğunuzla asla bu tür paylaşımlar yapmayın.
Çocuğunuzun derse ve öğretmenine karşı olumlu tutum geliştirmesine yardımcı olmak için öğretmen ve ders materyalleri ile ilgili olumlu ve güzel cümleler kurun.
İstikrarlı ve planlı bir şekilde tekrar yapmanın önemini yadsımayın. Çocuğunuzla bol bol kitap okuyun, şarkılar ve tekerlemeler söyleyin. Çocuğunuzu rahatsız olmuyorsa arka planda İngilizce bir şarkının sizin günlük etkinliklere eşlik etmesine izin verin.
Hata yapmaktan korkmayacakları bir ortam yaratın. Övgü ve teşvik konusunda bonkör olun.
Birlikte yaptığınız etkinliklerden İngilizce öğretmeninizin haberdar olmasını sağlayın. Çocuğunuzun yaptığı etkinliğin ses kaydını, okuduğu kitabı ya da o konuyla ilgili yaptığı bir resmi öğretmeniniz sınıftaki diğer öğrencilerle paylaşacak, hem çocuğunuz mutlu olacak hem de bu durum sınıftaki diğer öğrenciler için de özendirici olacaktır. Öğretmeninizi bu bilgilendirmelerden mahrum bırakmayın.
Çocuklar tarafından da kabul görecek iyi bir neden bulun. Çok uzak erimli genel hedeflere ulaşmada İngilizcenin önemine dair uzun ve sıkıcı bilgilendirmeler yerine onun çok sevdiği farklı etkinliklerde İngilizce bilmenin onu ne kadar mutlu edeceğine dair kabulü kolay nedenler bulun.
Hepimiz beynimizde dil edinim cihazı adı verilen dil öğrenmemizi kolaylaştıran bir yapıyla donatılmış şekilde doğuyoruz. Belirli bir yaştan sonra dil edinim cihazımız duruyor. Anlaşılabilir mesaj yağmuru ve kaygı seviyesinin düşük olması dil edinim cihazını harekete geçiriyor. Böylelikle kaç yaşında olursak olalım ana dilimizin dışında da farklı dilleri öğrenmemiz kolaylaşıyor.
Çocuğunuza bu konuda yardımcı olurken coşkulu olun. Çünkü coşku bulaşıcıdır. Huzurlu ve güvenli bir ortamda coşkuyla eşlik edilen öğrenme kalıcı olacaktır.
Çocuğunuzla yaptığınız çalışmaları not tutarsanız belirli bir süre sonra aldığınız yolu daha net görürsünüz. Bu da hem sizi hem de çocuğunuzu motive eder.
Verilen tavsiyelerden birçoğunu uygulamakta sıkıntılarınız olabilir. Zamanınız ve gücünüz doğrultusunda güven verici bir tutumla yatmadan önce sadece 15-20 dakika ayırarak etkili bir kitap okumak bile bu süreçte çocuğunuza olumlu bir şekilde geri dönecektir.