10 Mart 2021
Dünyanın Derdini Dert Edinen MEVMUN Kulübü Öğrencilerimiz Çözüm Önerilerini Sundu

Anadolu ve Fen Lisesi MEVMUN Kulübü öğrencilerimiz Kuzey Erdoğan, Özgür Abacıoğlu, Elif Şanlıtürk, Zehra Öztufan, İbrahim Eren Erdoğan ve Ceylin Çınar SEV Amerikan Kolejinin düzenlediği  SACMUN konferansına katıldılar.

Dünyanın karşı karşıya kaldığı tüm sorunlar bugün olmasa da yarın hepimizi etkileyen önemli bir soruna dönüşüveriyor. Bunun en etkileyici örneklerinden biri de içinde bulunduğumuz pandemi süreci. Dünyanın bir yerinde meydana gelen bir salgının küresel bir soruna dönüştüğüne tanıklık ediyoruz hep birlikte. MEVMUN Kulübü öğrencilerimiz de dünyanın derdini dert edindi ve katıldıkları konferansta bu sorunların üstesinden gelebilmek adına farklı komitelerde birçok ülkenin temsilcileri rolüyle çözüm önerilerini sıraladılar.

5-6-7 Mart 2021 tarihlerinde çevrim içi gerçekleşen konferansta İbrahim Eren Erdoğan Suudi Arabistan ve Özgür Abacıoğlu Yunanistan delegesi olarak SOCHUM komitesinde (Sosyal insani ve kültürel komite)  gelişmiş ülkelerde ırksal profilleme ve polis şiddeti sorunları, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı zulüm ve önyargı gören kişilere koruma sağlama ve Hindistan’daki savunmasız grupların sömürülmesini ortadan kaldırma gibi başlıca konular üzerine kafa yordular.

Kuzey Erdoğan ise Ukrayna delegesi olarak Legal Committee (GA4) (Yasal Komite) görevi alarak, küresel atmosfer kapsamında uluslararası insancıl hukukun yazılı hale getirilmesi, uluslararası haksız fiillere neden olan devletlerin hesap verebilirliği ve teknolojinin de desteğiyle mültecilere olanak sağlanması ve güçlendirilmesi adına çözüm önerilerinde bulundu.

SPECIAL CONFERENCE (SPC) Özel Komitede Suudi Arabistan delegesi Elif Şanlıtürk, Yunanistan delegesi Zehra Öztufan ve Myanmar delegesi olarak Ceylin Çınar görev aldı. Covid 19’a karşı tıbbi ekipman, ilaç ve aşıların erişilebilirliği için küresel dayanışmaya yönelik önlemler geliştirmek amaçlı buluşan komite üyeleri, Ortadoğu’da nükleer silahların yayılma riskinin ortadan kaldırılması ile sahra altı Afrika’daki çatışma döngüsünü sürdüren yasa dışı uyuşturucu kaçakçılığı yoluyla organize suç ve terör gruplarının finansmanının engellenmesi gibi dünya meselelerini tartışarak yaratıcı ve yenilikçi çözüm önerilerinde bulunmuşlardır. Öğrencilerimizi dünya gündemi üzerine yaptıkları bu çalışmalarından dolayı kutluyoruz.