8 Mart 2021
Dersimiz: “Kadın Hakları”

Rehberlik Servisimizin yürüttüğü farkındalık çalışmaları kapsamında, Kadınlar Günü önemli bir yer tutmaktadır. Her yıl olduğu gibi bu yıl da  yaptığımız farklı etkinliklerle “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü”nde öğrencilerimizde farkındalık yaratmaya çalıştık.

Ortaokul 7, 8 sınıflarımızla ve tüm lise gruplarımızla yaptığımız etkinlikte kadına şiddete, kadın cinayetlerine, kadınların toplum içinde yaşadıkları dezavantajlı olaylara, iş yaşamında karşılaştıkları gelir adaletsizliklerine, siyasal ve toplumsal haklar açısından yaşadıkları sorunlara değindik. “Değişim dilden başlar” sloganından yola çıkarak günlük yaşamda sık sık kullanılan kadını hedef alan olumsuz sözlere hep birlikte karşı çıkılması gereğini vurguladık. Çocukluktan gençliğe masallarla ve toplumsal öğretilerle zihinlerde oluşan kalıp yargıların farkına vardık. Ardından “Kadın” konulu resim sergimizi ve “Yolumuzu Açan Türk Kadın Müzisyenler” adlı piyano dinletimizi gerçekleştirdik. Öğrencilerimizin eğlenirken öğrenmelerini sağlamak amacıyla kahoot üzerinden “Türk Kadınının İlkleri” konulu yarışma düzenledik.

5 ve 6. sınıflarımızda rehberlik ders saati içinde “Çocuklar için Felsefe-P4C” çalışmaları kapsamında kadının toplumdaki yeri ile ilgili soru yanıtlarla gelişen çevrim içi dersimizde çocuklarımızın gözünden kadınlarımızı dinledik. İlkokul 3 ve 4. sınıflar düzeyinde ise öğrencilerimizin hazırladığı dünya tarihinde ilklerle anımsadığımız kadınlarımıza yer verdiğimiz poster çalışmaları yaptık.

Toplumun yarısını yok sayan, görmezden gelen, ezen bir anlayışın çağ dışı bir olduğu gerçeğinin altını çizmek için yaptığımız bu etkinliğimiz ile hakları için önemli bir savaş veren tüm kadınların önünde saygıyla eğildik.