6 Mart 2018
Bağımlılığın Halleri

Anadolu ve Fen Lisesi 9. sınıf öğrencilerimize okulumuz Psikolojik Danışmanı Özlem Kurt  tarafından “Bağımlılığın Halleri” konulu konferans verildi. Konferansa özgürlüğü konu alan tüm bağımlılıkların yok olmakla eşdeğer olduğunu vurgulayan şiirler giriş yapan Kurt,  öğrencilere “Nelere bağımlı oluruz?” sorusunu yöneltti.  Madde bağımlılığının tanımını  yaparak  madde kullanan kişilerin hangi gerekçelere  sığındıklarından söz etti.

Lise öğrencilerinin küçük bir dramayla deste verdiği sunumda, madde satıcılarının arkadaşlık kisvesiyle insanların güvenini kazanma konusundaki çabaları örneklendirildi. Tanımadığınız bir insanın sizin arkadaş çevrenize girme konusunda bir ısrarı olursa bu kişilerin sunacağı teklifler konusunda kafanızda soru işaretleri oluşmalı mesajı verildi.

Bağımlılıkta arkadaş etkisinden söz edildi. Madde bağımlılığı tehlikesi ile baş edebilmenin ancak eğitim ile mümkün olacağı, kişilerin “Hayır” diyebilme becerilerini geliştirmelerinin önemi üzerinde duruldu. Madde bağımlılığı ile ilgili doğru bilinen yanlışlardan söz edildi. Bağımlılık sürecinin nasıl ilerlediği küçük bir  çizgi karakterinin yer aldığı etkili video ile anlatıldı.

Merak duygusunun madde bağımlılığındaki  payının ne olduğunu üzerine düşündürten örnekler verildi.  Merak edilen her şeyin denenmek zorunda olmadığı hatırlatıldı. Bağımlı olacağınız tek şey hayatınız ve özgürlüğünüz olsun vurgusu yapıldı.