9 Mart 2020
Haberler
Bağımlılığın Halleri

Bağımlılığın Halleri

Anadolu ve Fen Lisesi 10. sınıf öğrencilerimize Klinik Psikolog Vedat Yalçınöz tarafından “Bağımlılığın Halleri” konulu bir seminer verildi.

5 Mart 2020 tarihinde gerçekleşen seminere özgürlük kavramının neyi çağrıştırdığı sorusuyla başlayan Yalçınöz, bağımlılığın özgürlüğün çağrıştırdığı tüm değerlerin tam tersi olduğunu belirtti. Bağımlığı, insanın kendi kendine yetememesi kendi yaşam sorumluluğunu alamaması olarak tanımladı.

Öğrencilerimize yöneltilen diğer önemli bir soru ise “Eğer özgürlük uğruna şiirler yazılıp, şarkılar söylenecek ve filmler çekilecek kadar önemli ve değerli ise insanlar neden özgür omayı seçmezler?” idi. Bir durumla karşılaştığımızda donup kalma, savaşma ya da kaçma tepkilerinden birini verdiğimizi anlatan Yalçınöz, “İnsanlar gündelik yaşamda karşılaştığı sorunlardan, sorumluluklarından kaçtığı anda bağımlılık örüntüsü başlıyor. Bir şeylere sığınmak amacıyla kaçma tepkisi verebiliyoruz. Bağımlılık da bu durumun genel özetidir. Başlangıçta zevk ve heyecan verici görünüyor ancak,  maddeye duyulan ihtiyaç arttıkça maddeden alınan haz azalarak çöküş başlıyor. Günlük yaşam kalitesi, beyin ve merkezi sinir sistemi ciddi zarar görüyor. Ciddi konuşma bozukluklarına, adli ve sosyal sorunlar ile ekonomik kayıplara neden oluyor.” dedi.

Maddeyi ilk kez kullanmak bağımlı olmak demektir.

Seminerde merak duygusunun madde bağımlılığındaki  payının ne olduğunu üzerine düşündürten örnekler verildi.  Merak edilen her şeyin denenmek zorunda olmadığı hatırlatıldı. Bağımlılığı “merak ve korku” ile başlayan, “zaten bir kez kullanacağım”, “ben bağımlı olmam”, “istesem bırakırım”la devam eden “bırakmak zorundayım” ile sona eren bir döngüsü olduğundan söz edildi. Maddeyi ilk kez kullanmanın bağımlı olmak için yeterli olduğu vurgulandı.

Bağımlılıkta arkadaş etkisinden söz edildi. Madde bağımlılığı tehlikesi ile baş edebilmenin ancak eğitim ile mümkün olacağı, kişilerin “Hayır” diyebilme becerilerini geliştirmelerinin önemi üzerinde duruldu. Madde bağımlılığı ile ilgili doğru bilinen yanlışlardan söz edildi. Bağımlılık sürecinin nasıl ilerlediği küçük bir  çizgi karakterinin yer aldığı etkili video ile anlatıldı. Bağımlı olacağınız tek şey hayatınız ve özgürlüğünüz olsun vurgusu yapıldı.

Vedat Yalçınöz’e Koordinatör Psikolojik Danışman Nazan Eryürek  tarafından teşekkür belgesi verildi. Sunum sonrasında Psikoloji ve Yeşilay Kulübü öğrencileri tarafından tüm katılımcılara yeşil elma ikram edildi.

 



Etiketler