Ahi Evran-ı Veli’nin doğumunun 850. yılına denk gelen 2021 yılı, “Ahi EVRAN” yılı olarak kutlanmaktadır. 08-15 Ekim 2021 tarihleri arasında kutlanan “Ahilik Haftası” çerçevesinde okulumuz birinci katında öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin getirdiği Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait el emeği göz nuru esnaf ürünlerinin yer aldığı “Ahilik” sergisi açıldı.
Görsel Sanatlar Öğretmenimiz Özge Kaygusuzer ve öğrencilerimiz Diana Baytınaz ve Aleyna Şir’in de desteği ile açılan serginin yanı sıra Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Zümresi Öğretmenlerimiz Tuncay Özvural ve Ahmet Hamit Bozkır koordinasyonunda öğrencilerimizden Efe Yılmaz, Mesut Can Tan, Irmak Kaya, Burcu Dumanlı, Acar Özbahçeci, Duru Günay, Gülen Kolay ve Adalet Seral’in özenle seslendirdiği “Ahi EVRAN ve AHİLİK” isimli video sunum hazırlandı.
Günümüzde Ticaret Odaları, Kobiler ve Esnaf Teşkilatları olarak devam eden Ahilik, yalnızca Türk insanın değil, bütün dünya toplumlarının örnek alması gereken bir insanlık ve ahlak sistemidir. Alplik/Yiğitlik, Erenlik ve Sanatkarlık üç temel motifi içeren Ahilik, modernizm hangi noktaya ulaşırsa ulaşsın, teknoloji hangi sınırları zorlarsa zorlasın, çağın adı atom, uzay, bilgi, güç çağı… ne olursa olsun, insan olgusu var olduğu müddetçe değişmeyen, değişmesi mümkün olmayan değerleri içeriyor.
Ahilerin kültür ve ahlâkının temelini oluşturan doğruluktan ayrılmamak, cömert olmak, alçak gönüllü, mütevazi olmak, iyi huylarını geliştirmek, kendisini halka adamak, misafirlerini sevmek, bir sanat veya iş sahibi olmak, utanma duygusuna sahip olmak, hile yapmamak, yalan söylememek, kusur aramamak, büyüklere saygılı, küçüklere sevgi ve şefkatli olmak, fütüvvet (Yiğitlik/Alplik) alamet ve şartlarını taşımak insanlığın ihtiyaç duyduğu ve bu dünyayı daha yaşanılır kılacak değerler arasında yer alıyor.
“Kardeş” anlamını taşıyan ismiyle Ahi EVRAN, sadece esnaflar piri, bir öğretinin baş hocası ya da teşkilatın sıradan bir başkanı olmamıştır. Bazen bir alim, bazen bir arif, bazen bir asker ve bazen de milletinin menfaatleri doğrultusunda makam ve mevki düşünmeden önce Konya’da, sonra da Kayseri’de ahileri toplayarak Moğollara karşı amansız bir mücadeleye girişmiştir ve 13 yıl kaldığı Kırşehir’de bu uğurda şehit olmuştur.
“Ahilik Haftası” vesilesiyle bu değerlerin önemine işaret eden sergi ve video sunum çalışmasında emeği geçen öğrenci ve öğretmenlerine teşekkür eden Okul Müdürümüz Tülay Yazgan sergiyi öğrencilerimizle birlikte gezdi. Yazgan, “Yükselen değerlerin sık sık değiştiği günümüz dünyasında, en az kendisi kadar toplumun diğer fertlerini de düşünen, onların da hak ve hukuklarını kollayan bir insan modeli koyan, önce insan ilkesiyle hareket eden çağdaş Ahiliğe, insanlık, bugün her zamankinden daha çok ihtiyaç duymaktadır.” dedi.