7 Mayıs 2021
Haberler
12. Sınıf Velilerimizle Çevrim içi Paylaşım Buluşması

12. Sınıf Velilerimizle Çevrim içi Paylaşım Buluşması

Anadolu ve Fen Lisesi Rehberlik Zümresi Koordinatörü Nazan Eryürek,  6 Mayıs Perşembe günü  12. sınıf velilerimizle çevrim içi paylaşım buluşması gerçekleştirdi.

12. sınıf öğrencilerimizin içinde bulunduğu sınav yılı temposu nedeniyle ebeveynlerin yaşadığı duygusal süreçlerin masaya yatırıldığı toplantıda velilerimiz tüm samimiyetleriyle pandemi şartlarının da körüklediği endişelerini dile getirdiler.

Eryürek, “Çocuklarımızın hayat yolculuklarında önemli aşamalardan bir olan bu süreçte anne baba olarak bazen kendimizi çaresiz hissedebiliriz. Çocuklarımızı adeta bir labirentin içindeymiş gibi düşünüp çıkış için doğru yolu bulup bulamayacaklarından emin olamamak çok yorucu duygusal bir süreç. Bu süreçte biz anne babalara şefkatli bir tutum izlemek düşüyor.  Çocuklarımızın zorlandığını anlamak, onlara doğru yöntem göstermek için illa eğitime ihtiyacımız yok, bu bizim ebeveyn olarak iç sesimiz, doğru yaşam deneyimleri bizde var. Çocuklarımızın bu yaşam deneyimlerini duymaya ihtiyaçları var. İç sesimiz gerçekte istediğimizi söyler, ancak dış dünyanın beklentisi başkadır. İstekler ve beklentiler arasındaki bu fark açıldıkça, çatışma başlar. Bu çatışma bir zorlanmadır ve işte bu durumların üstesinden gelecek duygu durumu da şefkattir.” dedi.

Öz şefkat kavramına da değinen Eryürek, gençlerin sosyal medyadan çok etkilendiğini belirtti. Az emek, çok başarı, çok para ve çok eğlencenin öne çıktığı bu mecraların sunduklarına ulaşamamanın gençlerde umutsuzluk ve zorlanma yarattığına vurgu yaptı. “Gençlerimize istekleri olmadığında bununla yaşayabilmeleri için kendilerine  karşı şefkatli olmalarını, yani öz şefkati devreye sokabilmelerini öğretmek gerekiyor. Gençlerin kendilerini beceriksiz görmemeleri, acımasızca eleştirmemeleri, dış dünyanın kurbanı olmama durumunu yetişkinlerden öğrenmeleri gerekiyor. Aksi taktirde bu zorlanmaların üzerinden gelemezler ve acıları çoğalır.” dedi..

Çevrim içi buluşmada ebeveynler olarak, çocuklarımıza nutuk atmadan, güçsüzlüklerini yüzlerine vurmadan, yaşadıklarına hürmet ederek, gencimiz ile  uyum yakalamanın önemi anlatıldı. Başarı kavramına farklı bir açıdan bakılarak veli gözüyle yeniden yorumlandı.

Başarı dediğimiz şey;

  • Rekabet ve yarışmaya dayanıklılıktır. (Bu dayanıklılığı arttıracak ebeveyn desteğidir.)
  • Başarısızlık sonucunda, kendine şefkat göstererek, kişisel gelişim motivasyonuna devam edebilmektir.
  • Başarı dinamik süreçtir, bazen alkış alırız, bazen ise yergi. (Alkış aldığımızda ne kadar başarılıyım demek ne kadar yanlışsa, istediğimiz sonuca ulaşamayınca, ne kadar başarısızım demek o kadar yanlıştır. Başarı değişen bir süreçtir.)
  • Çocuğumun başarısını nasıl arttırırım sorgulaması değildir. Başarısızken çocuğumun yanında nasıl durur ve ona nasıl destek olurum sorgulamasıdır.

Çevrim içi toplantı iyi bir insan yetiştirmek için ebeveyn olarak nelere odaklanılması gerektiği ve doğru meslek seçiminin kilit noktaları konulu paylaşım ile son buldu.



Etiketler