25 Ağustos 2017
Yaşamın İçinde Coğrafya

Okulumuz Sosyal Bilimler Zümre Başkanı Ercan Kılınç ortaokul ve lise öğretmenlerimize “Yaşamın İçinde Coğrafya” konulu bilgi dolu ve bir o kadar da eğlenceli bir sunum yaptı. Coğrafyanın doğayla insan arasındaki karşılıklı ilişkiyi ortaya koyan bir bilim olduğunu ifade eden Kılınç, yaşamımızda coğrafyanın ne kadar yer tuttuğunu seçtiği örneklerle vurguladı. Ülkemizdeki coğrafya algısına dair örnekler verdi.

Derinlerden gelen güç başlığı altında depremlerin mekanizmasını dünyayı ve ülkemizi nasıl etkilediğini ortaya koydu. Hatasız dünya haritasının çizilemeyeceğini dile getirerek çizilen haritalarda ortaya çıkan bozulmaların egemen ülkeler tarafından dünyayı daha kolay kontrol edebilmek adına nasıl kullanıldığına dair örnekler verdi. Neden mevsimler oluşur, neden gece gündüzler yıl içinde uzar kısalır sorularına karşılık gelen bilgilerden bahsetti. Şubat ayının neden 28 gün sürdüğünün hikayesini anlattı.

Coğrafyanın önemli ilkelerinden biri olan dağılış ilkesini yakın çevreden başlamak adına yaşadığımız kent İzmir’in başlığı ile liman kenti İzmir coğrafi özellikleriyle vurguladı. Dünya nüfusunun gelecekte nereye gideceği sorusuna yanıt niteliğindeki öngörüleri paylaştı. Ülkemizin eskisi gibi genç nüfus olma özelliğinden uzaklaştığını belirterek gelecekte bizi bekleyen olası sıkıntılardan söz etti.

İnsani gelişme endeksi ve ülkemizin bu endeksteki yerini anlattı. Bu endekste yıllarca birinci olan ülke Norveç ile ilgili olarak 2016 yılının temmuz ayında edindiği izlenimlerini paylaştı. Norveç eğitim sistemine ait kısa bilgiler vererek sunumun ilk kısmına bitirdi.

İkinci kısımda MEV Koleji öğretmenlerine coğrafya bilgi yarışması uygulaması yaptı. Beşer kişiden oluşan poyraz ve lodos yarışma grupları çok çekişmeli bir yarış çıkardılar. Yarışmayı Esra Topaloğlu, Tuncay Özvural, Banu Altay Ergür, Gürsel Demir ve Ertuğrul Avkıran’dan oluşan Lodos grubu bir soru farkla kazandı. Hem yarışan hem de izleyici koltuklarında oturan öğretmenlerimiz çok eğlendi.

Okul Müdürü Tülay Yazgan, başarılı sunumundan dolayı Ercan Kılınç’ı tebrik ederek teşekkür belgesi takdim etti. Yarışmaya katılarak lodos ve poyraz grubunda yarışan öğretmenlerimize de katılım belgelerini verdi.