6 Eylül 2019
Yabancı Dil Eğitiminin Önemi ve Cambridge Programı Semineri

Okula uyum veli konferansları kapsamında okul öncesi,  1. sınıf ve 5. sınıf velilerimize 6 Eylül Cuma günü “Yabancı Dil Eğitiminin Önemi ve Cambridge Eğitim Sistemi” konulu seminer verildi.

Seminerin konuşmacısı Ege Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Öğretim Üyesi ve Cambridge University Press Eğitmeni Sinem Atamsoy Koşar’dı. Yabancı dil edinmenin eğitim sürecinde ve sonrasında gençlerin hayatına önemli ve olumlu katkı yaptığını kendi öğrencilerinin deneyimlerinden örnekler vererek anlatan Koşar, yabancı dil öğreniminde veliye düşen ödevler konusunda ise şunları söyledi: “Öncelikle model olmalı, öğrendiklerini sizinle paylaşması için çocuklarınızı yüreklendirin. Her çocuğun öğrenme süreci farklı işler. Bu nedenle asla yaşıtlarıyla kıyaslama yapmayın. Uluslararası bir sistem olan Cambridge programı farklı öğrenme özelliklerine sahip her öğrenciye hitap ederek  çocuklarımıza bu konuda bir ayrıcalık sunuyor. Çocuğunuzun çabasını her zaman takdir edin. İkinci bir dil öğrenmenin beceri olduğunu söyleyin. Sadece ülke sınırları içinde değil dışında da selam vereceği konuşabileceği insanlar olması dil öğrenmeyi teşvik eder. Bu nedenle teknolojiden yararlanmasına izin verin. Birlikte İngilizce kitap okuyun. Okuduklarınızla ya da kitap içinde yer alan görsellerle ilgili yüksek düşünme becerilerini geliştirecek sorular sorun. ‘Bu resim sana ne hissettirdi?’ gibi, hata yapmasına izin verin.” dedi.

Öğrenmede ödülün yararlı olduğunu ancak, ödülün sonuca değil sürece verilmesi gerektiğini belirtti. Sonuca ulaşıncaya kadar çocuğun gösterdiği sabra, izlediği yola, materyal seçimine, yardımlaşmasına vurgu yapmanın daha değerli olduğunu, yabancı dili ikinci bir ders olarak değil de bir beceri, sabır işi olarak görüp  süreç gerektirdiğinin de asla unutulmaması gerektiğinin altını çizdi.

Cambridge Sisteminin dünyaca kabul görmüş bir sistem olarak uluslararası olmasının yanı sıra uygulandığı ülkenin kültürüne de adapte olabilen, öğrencilerin tüm yaşamları boyunca ihtiyaç duyacakları ince beceriler kazanmasına yardımcı olan ve öğrenmeyi eğlenceli hale getiren bir sistem olarak öğrencinin öğrenim hayatı dışında iş hayatı ve sonrasında da çok değerli olan işbirliği ve takım çalışmasını özendiren yapısıyla öğrencilere  büyük avantajlar sağladığından söz etti.

Yabancı dil öğrenme sürecini hızlandıran unsurlara da değinen Koşar, “Çocuğunuzun kendisine yöneltilen ‘Yabancı dil biliyor musun?’ sorusuna asla bilmiyorum diyerek yanıt vermesine izin vermeyin. “Henüz değil. Öğreniyorum.” diyerek yanıtlamasını isteyin. Kendisine ayna tutmasına, kendisini doğru değerlendirmesine yardımcı olun. ‘Bugünün çıktısı ne? Bugün ne öğrendim?’ sorusuna yanıt vermesini özendirin. Yapabilirsin cümlesini sizlerden sıkça duysun.” önerilerinde bulundu.

Sonrasında söz alan  İngilizce Zümre Başkanı Özlem Gönen okulumuzun İngilizce dil eğitimi konusunda velilere bilgi verildi. Geçen yıl  başladığımız Cambridge Eğitim Programı hakkında bilgi veren Gönen, “Bu Cambridge müfredat programı ile öğrencilerimizin uluslararası düzeyde eğitim görmelerini sağlayarak ve onları 21. yy becerileri ile donatacağız.” dedi. Konferansta velilerimiz okul öncesi ve 1. ve 5. sınıflar düzeyinde derse girecek İngilizce öğretmenlerimizi de tanıdılar.

Sunum sonunda Sinem Atamsoy Koşar’a teşekkür belgesini ve Ege Orman Vakfı fidan bağış belgesini İngilizce Zümre Başkanı Özlem Gönen, Müdür Yardımcılarımız Belgin Şanlıtürk ve Emine Yanık takdim etti.