8 Kasım 2019
Köstem Zeytinyağı Müzesi’ne Ziyaret

Mucizevi meyve zeytin ve onun meyve suyu zeytinyağıyla ilgili her şeyin yer aldığı Urla’daki Köstem Zeytinyağı Müzesini Anadolu ve Fen Lisesi 10. sınıf öğrencilerimiz Fen Bilimleri Zümre Başkanı Ayhan Akuygur ve Fizik Öğretmeni Gülçin Kutluk rehberliğinde gezdiler. Dünyadaki 26 zeytinyağı müzesinden biri olan ve 5 bin metrekarelik bir alan üzerine M.Ö. 6. yüzyıla ait, Klozemenai’deki dünyaca ünlü zeytinyağı işliğinin bire bir aynısının kurulduğu müzede  granitten andezit taşına, kayrak taşından buharlı sisteme kadar ez, parçala, beklet, ayrıştır yöntemiyle elde edilen zeytinyağının serüveni üretim süreciyle sergileniyor.

5 ve 7 Kasım tarihlerinde düzenlenen gezilerde öğrencilerimiz yetkililerden zeytinin ağaçlardan yılın hangi zamanında ve hangi yöntemlerle toplanarak soframıza yağ olarak ulaşma serüvenini müzenin kurucularından  Güler Köstem’den dinlediler. Öğrencilerimiz müze ziyareti sonrasında Barbaros Çocuk Köyü’ndeki Mimas Sanat Evi’nde düzenlenen karma sergiyi de gezdiler.