16 Mayıs 2018
“Kağıdın ve Kitabın Tarihî Seyri” ve “Geçmişten Bugüne Kültürel Birikimimiz”

Sosyal etkinlikler kapsamında Türk Dili ve Edebiyatı zümresi tarafından 10.05.2018 Perşembe günü 11 TM grupları (11-E ve 11-F) ile saat 13.30-14.20 arasında Ege Üniversitesi Kitap ve Kağıt Sanatları Müzesine “Kağıdın ve Kitabın Tarihî Seyri”  konulu, 14.30-15.10 arasında da aynı bölgede konumlanan Ege Üniversitesi Etnografya Müzesine “Geçmişten Bugüne Kültürel Birikimimiz” konulu geziler düzenledi.

Münire Toygarlar ve Sinem Maraton rehberliğinde otuz kişilik bir öğrenci grubuyla kâğıdın tarihine ve nasıl elde edildiğine tanık olundu. Dünyaca ünlü yazarların, şairlerin el yazması eserleri ile yine uluslararası çapta tanınan ressamların ve heykeltıraşların -hatta mimarların- kâğıt mamulü eserleriyle karşılaşıldı. Dünyanın en küçük kitabını görüldü; kil tabletler, papirüsler, bambu kitaplar vb. incelendi.

Bugün müze olarak kullanılan tarihî Ballian köşkünün salonlarından bir tanesinde de dünyaca ünlü yazar, şair, ressam ve tasarımcının elinden çıkmış özel bir dünya haritası yer alıyor. Bu ve bunun gibi pek çok eser, koleksiyonu zenginleştirmiş ve konukların beğenisine sunulmuş. Öğrencilerimiz de bu etkinliği ilgiyle takip ettiler.

Bir sonraki durak, günümüze Sirkehane adıyla ulaşan özellikle Balkan Türklerinin yaşamı, gelenek görenekleri ve giyim kuşam ritüelleri sergilendiği Ege Üniversitesi Etnografya Müzesiydi.  İki binadan oluşan müzenin ikinci yapısında sergi salonları, Türk halk çalgıları yer almakta. Öğrencilerimiz bu müzeyi de rehber eşliğinde gezerek kültürel birikimlerini geliştirmeye çalıştılar.