15 Mayıs 2019
“Kağıdın ve Kitabın Tarihî Seyri” ve “Geçmişten Bugüne Kültürel Birikimimiz”

Türk Dili ve Edebiyatı Zümresi tarafından 8 Mayıs 2019 Çarşamba günü 11 D sınıfı öğrencilerimizin katılımıyla  Ege Üniversitesi Kitap ve Kağıt Sanatları Müzesine “Kağıdın ve Kitabın Tarihî Seyri”  konulu, aynı bölgede konumlanan Ege Üniversitesi Etnografya Müzesine de “Geçmişten Bugüne Kültürel Birikimimiz” konulu geziler düzenlendi.

Türk Dili ve Edebiyatı Zümre Başkanı Münire Toygarlar rehberliğinde öğrencilerimiz kâğıdın tarihine ve nasıl elde edildiğine tanık olundu. Dünyaca ünlü yazarların, şairlerin el yazması eserleri ile yine uluslararası çapta tanınan ressamların ve heykeltıraşların -hatta mimarların- kâğıt mamulü eserleriyle karşılaşıldı. Dünyanın en küçük kitabını görüldü; kil tabletler, papirüsler, bambu kitaplar vb. incelendi.

Bugün müze olarak kullanılan tarihî Ballian köşkünün salonlarından bir tanesinde de dünyaca ünlü yazar, şair, ressam ve tasarımcının elinden çıkmış özel bir dünya haritası yer alıyor. Bu ve bunun gibi pek çok eser, koleksiyonu zenginleştirmiş ve konukların beğenisine sunulmuş. Öğrencilerimiz de bu etkinliği ilgiyle takip ettiler.

Bir sonraki durak, günümüze Sirkehane adıyla ulaşan özellikle Balkan Türklerinin yaşamı, gelenek görenekleri ve giyim kuşam ritüelleri sergilendiği Ege Üniversitesi Etnografya Müzesiydi.  İki binadan oluşan müzenin ikinci yapısında sergi salonları, Türk halk çalgıları yer almakta. Öğrencilerimiz bu müzeyi de rehber eşliğinde gezerek kültürel birikimlerini geliştirmeye çalıştılar.