6 Aralık 2016
Her Egeli Ölmez Ağacını Bilmeli

Ölmez ağacı” olarak bilinen zeytin ve onun meyve suyu zeytinyağıyla ilgili “her şeyin” yer aldığı Urla’nın Nohutalan Köyündeki Köstem Zeytinyağı ’Müzesini Fen Lisesi 10. sınıf öğrencilerimiz öğretmenleri Ayhan Akuygur ve Gülçin Kutluk rehberliğinde gezdiler. Dünyadaki 26 zeytinyağı müzesinden biri olan tesis 5 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu. Girişinde bir gemi direğinin sizi selamladığı, 500’’e yakın meyve ve yöreye özgü ağacın dikili olduğu müzenin bahçesinde her biri tarihin tozlu sayfalarından tonlarca ağırlığıyla gelmiş onlarca zeytinyağı işliği yer alıyor. M.Ö. 6. Yüzyıl’a ait, Klozemenai’’deki dünyaca ünlü zeytinyağı işliğinin bire bir aynısının kurulduğu müzenin bahçesinde, her biri farklı sistemle çalışan el yapımı 100 – 150 yıllık taş zeytinyağı işlikleri sıralanmış. Müzede granitten andezit taşına, kayrak taşından buharlı sisteme kadar “ez, parçala, beklet, ayrıştır” yöntemiyle elde edilen zeytinyağının serüveni üretim süreciyle sergileniyor. Etkinliğe katılan öğrencilerimiz önce  köyde zeytin topladılar.   Zeytin sıkma yöntemlerini öğrenerek, topladıkları zeytinleri taş baskı sistemiyle sıkan gençler  sofraları tatlandıran zeytinyağının nasıl elde edildiğini bizzat tecrübe ederek öğrendiler.