6 Kasım 2019
Elikbank: “Sanat İnsana Harekete Geçme Gücü Verir”

Yazar Gülşah Elikbank, Anadolu ve Fen Lisesi 9 ve 10. sınıf öğrencilerimizle 4 Kasım 2019 Pazartesi günü okulumuz konferans salonunda “Sanat Ne İşe Yarar?” konulu söyleşide buluştu. Türk Dili ve Edebiyatı Zümresi tarafından planlanan söyleşide Türkiye’nin ilk fantastik üçlemesini yazan ve yine Türkiye’nin ilk edebiyat konseptli otelini İzmir’de açan Gülşah Elikbank,  kendi edebiyat  yolculuğundan söz ederek öğrencilerimize de ilham verdi.

“İçinde kendinizi bulabildiğiniz kitabın yazarıyla duygu bağı kurabilirsiniz. İnsanları anlamak ya da anlaşılabilmek için aynı dili konuşmak yetmiyor. Aynı duyguları paylaşmak gerekiyor.” diyen Elikbank edebiyatı güçlü kılan yanlardan birini de bu duygu paylaşımını sağlamasının yanı sıra yaşamımız boyunca belki de hiç karşılaşmayacağımız kişilerin hayatlarını prova etme olanağını sunması olarak değerlendirdi. İnsanların yaşadığı hangi duyguların hayatlarında neleri değiştirdiğini ve onların yaşam yolculuklarına nasıl yön verdiğini görmenin okuyucuları duyguları fark etme ve anlama yönünden zenginleştirdiğinden söz etti. Duyguları tanımlayabilmenin kişinin kendisini çok daha iyi tanımasına  ve yaşadığı sorunlara doğru çözümler bulmasına yardımcı olacağını söyledi.

“Sürekli bir yarış halindeki hayatımızın içindeki  koşuşturmalarımız sırasında anlam kaybı yaşayabiliriz. Hayatın anlamını bulmak hepimiz için çok önemlidir. Sanat, hayatın anlamsızlığıyla baş etmek için yeni anlamlar bulmaktır. Bu noktada da sanat, insana harekete geçme gücü verir.” diyen Elikbank, öğrencilerimize “Sanat öğretilen bir şey mi, yoksa doğuştan gelen bir şey midir?” sorusunu yöneltti. Öğrencilerimizin verdiği yanıtlar üzerine söyleşiyi sürdüren yazar, dünyada başarılı insanların hayatları incelendiğinde bu insanların zaten istekleri ve yetenekleri olan bir alanda çalıştıklarının görüldüğünü bu tür insanların çalışırken zamanı ve mekanı unuttuklarından bahsetti.

Yazar, “Uykusuzlar” kitabının yazılış sürecinden söz etti.  “Dünyada var olan her sistemin bir anlamı var. İnsan hayatının üçte biri uykuda geçiyor. Uykuda gördüğümüz rüyaların da bu sistem içindeki yerini ve anlamını araştırırken yazdığım bu kitapta tüm insanlığa hepimiz aynı rüyayı görebilsek, dünya daha güzel bir yer olabilir mi sorusunu yöneltiyorum.” dedi.  Öğrencilerimiz, yazara kitapları ile ilgili sorular sordular. Söyleşi sonunda Anadolu ve Fen Lisesi Müdürü Tülay Yazgan, Gülşah Elikbank’a edebiyat ve sanatla ilgili söyleşisi nedeniyle teşekkür belgesi ve Ege Orman Vakfı fidan bağış kartı verdi. Söyleşi sonrasında öğrencilerimiz yazarla okulumuz kütüphanesinde oldukça verimli geçen öykü atölyesi etkinliğine de imza attılar.